Trzoda chlewna – chów
Wielu z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, niemniej jednak należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest koniecznie do hodowli, jakie choroby mogą wystąpić i jak postępować wówczas, jak karmić, czym karmić i wiele innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach potrzebuje od hodowcy zaangażowania olbrzymich środków finansowych ale również olbrzymiej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niestosowne warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie niesłychanie starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą niesłychanie istotną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, jakie dostoją o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w stosowny poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Bardzo ważne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą niesłychanie istotną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te elementy, jakie dostoją o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w stosowny poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są elementy mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, porządne też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Bardzo ważne są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki właściwym warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.